Bir nöronda impulsun elektriksel iletimini gösteren olaylar şekilde verilmiştir. Bu olayların neler olduğunu yazınız.
Doğru Cevap İçin Tıklayınız...
Açıklama: a. Repolarizasyon b. Depolarizasyon c. Polarizasyon
Aşağıda bir sinir hücresinin bölümleri verilmiştir.
Harflerle ifade edilen kısımların isimlerini yazınız.
Doğru Cevap İçin Tıklayınız...
Açıklama: a. Dendrit b. Hücre Gövdesi c. Ranvier Boğum d. Akson Ucu e. Çekirdek f. Schwann Hücresi g. Akson h. Miyelin Kılıf
Aşağıdaki görselde diz kapağı refleks yayı verilmiştir.
Umut: Duyu nöronu bilgiyi beyindeki nöronlara iletir.
Gölge: Duyu nöronu omuriliğin ön (ventral) kökünden giriş yapar.
Ecem: Motor nöron sinyalleri ön bacak kasına ileterek kasılmayı sağlar.
Emine: Omuriliğe bilgiyi getiren duyu nöronu burada başka ara nöronlarla sinaps yapmaz.
Ayşe: Ara nöronlar bazı motor nöronları baskılar ve bükücü kasların kasılmasını önler.
Bu refleks yayıyla ilgili olarak öğrencilerin vermiş olduğu ifadelerden hangileri yanlıştır? Belirterek doğru ifadeleri yazınız.
Doğru Cevap İçin Tıklayınız...
Açıklama: Umut: Yanlış ifade kullanmıştır. Çünkü; duyu nöronu bilgiyi omurilikteki nöronlara iletir. Gölge: Yanlış ifade kullanmıştır. Çünkü; duyu nöronu omuriliğin ön kökünden değil, arka (dorsal) kökünden giriş yapar. Ecem: Doğru ifade kullanmıştır. Emine: Yanlış ifade kullanmıştır. Çünkü; Omuriliğe bilgiyi getiren duyu nöronu burada başka ara nöronlarla sinaps yapar. Ayşe: Doğru ifade kullanmıştır.
Omurilik, beyin ile birlikte merkezi sinir sisteminde bulunur. Omur kemikleri tarafından korunan ve omuga kanalı içinde yer alan omurilik sinirlerin geçiş bölgesidir. Omurilik soğanının bitiminde başlar ve kuyruk sokumuna kadar uzanır.
Omuriliğin görevlerini yazınız.
Doğru Cevap İçin Tıklayınız...
Açıklama: Dış çevreden gelen impulsları beyne, beyinden gelen impulsları ise ilgili organlara gönderir. Bir çok refleksin merkezi olarak görev yapar. Bu refleksler beyin tarafından öğrenilen ve omuriliğe devredilen refleksler ile doğuştan gelen reflekslerdir.
Merkezi sinir sistemine ait bazı bölümlerin görevleri şunlardır.
I. Solunum sistemini kontrol etme
II. Görme ve işitme reflekslerini kontrol etme
III. Kulaktaki yarım daire kanalları ile birlikte dengeyi sağlama
IV. Karbonhidrat ve yağ metabolizmasını düzenleme
Görevleri verilen merkezi sinir sistemine ait bu bölümler hangileridir? Yazınız.
Doğru Cevap İçin Tıklayınız...
Açıklama: I. Solunum sistemini kontrol etme: Omurilik soğanı II. Görme ve işitme reflekslerini kontrol etme: Orta beyin III. Kulaktaki yarım daire kanalları ile birlikte dengeyi sağlama: Beyincik IV. Karbonhidrat ve yağ metabolizmasını düzenleme: Hipotalamus
Beyin sapında bulunan yapıları yazınız.
Doğru Cevap İçin Tıklayınız...
Açıklama: Orta beyin, pons, omurilik soğanı
Yukarıda insan beyninin kısımları verilmiştir. I, II ve III numara ile gösterilen bölümlerin isimlerini yazınız.
Doğru Cevap İçin Tıklayınız...
Açıklama: I. Ön Beyin II. Orta Beyin III. Arka Beyin
Merkezi sinir sisteminde bulunan meninges zarı 3 katlı olup dıştan içe doğru sert zar, örümceksi zar ve ince zar şeklindedir. Örümceksi zar ile ince zar arasında Beyin Omurilik Sıvısı (BOS) bulunur. BOS beyin ve omurilikte bulunur.
BOS'un beyin ve omurilikteki görevlerini yazınız.
Doğru Cevap İçin Tıklayınız...
Açıklama: 1. Merkezi sinir sisteminde (beyin ve omurilik) iyon dengesini sağlar. 2. Beyin ve omuriliği mekanik etkilere ve darbelere karşı korur. 3. Sinir hücreleri ile kan damarları arasında madde alışverişini düzenler.
Merkezi sinir sistemi beyin ve omurilikten oluşur. Burada impulslar değerlendirilir, yorumlanır ve yönlendirilir. Beyin ve omurilik meninges denilen 3 zar ile çevrilmiştir.
Bu zarları dıştan içe doğru sıralayarak görevlerini yazınız.
Doğru Cevap İçin Tıklayınız...
Açıklama: Bu zarlar dıştan içe doğru; Sert Zar: Beyni dışarıdan gelebilecek etkilere karşı korur. Kafatası kemiğine yapışık olduğu halde omur kemiklerine yapışık değildir. Örümceksi Zar: Sert zar ile ince zarı birbirine bağlar. Örümceksi zar ile ince zar arasında Beyin Omurilik Sıvısı (BOS) bulunur. İnce Zar: En içte yer alır. Beyindeki tüm girinti ve çıkıntıları sarar. Kılcal kan damarları bakımından zengindir.
Bir arkadaş ortamında Selin, bir anda sıcak bir içecek dökülmesinden kaynaklanan acı hissiyle aniden refleks olarak elini geri çekmiştir. Aynı anda, içecek dökülme sesini duyan arkadaşları da olay yerine bakmış ve duruma tepki vermiştir. Ancak, Selin’in kolundaki kasların bu hızlı hareketi yapması için impulsların sadece o bölgeye iletildiğini ve tüm vücut kaslarının uyarılmadığını fark eden arkadaşları, bunun nasıl gerçekleştiğini merak etmeye başlamıştır. Bu olayda, sinir sisteminin hangi mekanizması impulsların sadece gerekli kaslarda tepki oluşturmasını sağlar?
Selin’in yaşadığı durumda, sinir sistemi hangi mekanizma sayesinde sadece el kaslarında tepki oluşmasını sağlamıştır? Bu mekanizma hakkında kısaca açıklama yapınız.
Doğru Cevap İçin Tıklayınız...
Açıklama: Selin’in sinir sistemi, sinapslardaki "kolaylaştırıcı" ve "durdurucu" sinaps mekanizması ile sadece el kaslarında tepki oluşmasını sağlamıştır. Kolaylaştırıcı sinapslar ilgili kası uyarırken, durdurucu sinapslar diğer bölgelere impuls iletimini engeller, böylece sadece gerekli kaslarda tepki oluşur. Görevi tamamlanan nörotransmitter maddeler de sinapstan geri emilir veya parçalanır.
Öğrencilerimizin TYT (Temel Yeterlilik Testi) ve AYT (Alan Yeterlilik Testi) gibi sınavlara hazırlanırken kullanabilecekleri bilgileri sunuyoruz. Biyoloji konularında güçlü bir temel oluşturmak ve sınav başarınızı artırmak için doğru adrestesiniz!
Efeler-Aydın
info@biyolojihikayesi.com
................
©
Biyoloji Hikayesi.
All Rights Reserved. Designed by
Biyoloji Hikayesi
Distributed By:
Hamza EROL