Biyoloji Hikayesi Duyuruları  |  Geçmiş Yıllarda Çıkmış Sorulara Konu İçerisinden Ulaşabilirsiniz.  |  9. 10. 11. ve 12.Sınıf Biyoloji Dersi 1.Dönem 2.Yazılı Açık Uçlu Yazılı Hazırlık Soru Örnekleri Dokümanlar Sayfasına Yüklenmiştir.  |  Tüm Sınıfların 1.Dönem 2.Ortak Yazılı Senaryoya Uygun Örnek Soruları MEB Tarafından Yayınlanmıştır. Konu içerisinden, Çalışma Sorularından, Soru Bankasından veya Dokümanlar sayfasından ulaşabilirsiniz.  |  Maarif Modeli Temaları İçerisinde Bulunan Karekod Belgelerinin Çözümlenmiş Örneklerine Dokümanlar Sayfasından Ulaşabilirsiniz.  |  Soru Bankası Sayfamızdan Konular Bazında Oluşturacağınız Çoktan Seçmeli Testlerle Kendinizi Sınavlara Hazırlayabileceksiniz.  |  Ders Kitabında Bulunan Ölçme ve Değerlendirmeler ile Yönergelerin Çözümlerine Konuların İçerisinden Ulaşabilirsiniz.  |  Sitemizdeki Konular Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Müfredatına ve Öğrenme Çıktılarına Uygun Olarak Hazırlanmıştır.  | 
TYT 9.Sınıf Hücrenin Yapısı Konusuna Ait Çıkmış Soruları
TYT 9.Sınıf Hücrenin Yapısı Konusuna Ait Çıkmış Soruları
Soru 1. 5814
(2011-Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS))

Hücre ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

A. Ökaryotik hücrelerde zarlı organeller bulunur.
B. Hücre büyüdükçe yüzey alanı/hacim oranı azalır.
C. Hücre canlılığın temel birimidir.
D. Yeni bir hücre ancak başka bir hücrenin bölünmesiyle oluşur.
E. Farklılaşmış hücreler sürekli bölünür.

Cevap İçin Tıklayınız...

Cevap: E

Hücre ile ilgili verilen ifadelerden E şıkkı hatalıdır, çünkü farklılaşmış hücreler (özelleşmiş hücreler) genellikle sürekli bölünmez veya bölünme yeteneklerini kaybederler.

Doğru ifadelerin açıklamaları:

✔ A) Ökaryotik hücrelerde zarlı organeller bulunur.
→ Doğru. Ökaryot hücrelerde çekirdek, mitokondri, endoplazmik retikulum, golgi aygıtı gibi zarlı organeller bulunur.

✔ B) Hücre büyüdükçe yüzey alanı/hacim oranı azalır.
→ Doğru. Hücre büyüdükçe hacmi kübik artarken yüzey alanı kare olarak artar. Bu nedenle yüzey alanı/hacim oranı azalır, bu da madde alışverişini zorlaştırır.

✔ C) Hücre canlılığın temel birimidir.
→ Doğru. Bütün canlılar hücrelerden oluşur ve hücreler bağımsız yaşamsal faaliyetler gösterir.

✔ D) Yeni bir hücre ancak başka bir hücrenin bölünmesiyle oluşur.
→ Doğru. Hücre teorisine göre tüm hücreler, başka hücrelerin bölünmesiyle meydana gelir.

❌ E) Farklılaşmış hücreler sürekli bölünür.
→ Yanlış. Sinir hücreleri, kas hücreleri gibi bazı farklılaşmış hücreler bölünme yeteneğini kaybeder ve sürekli bölünemez.

Soru 2. 5567
(2010-Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS))

Bir hücrenin,

I. Ribozom,

II. Hücre duvarı,

III. Mitokondri

Yapılarından hangilerine sahip olması ökaryot hücre olduğuna karar vermek için kullanılabilir?

A. Yalnız I
B. Yalnız II
C. Yalnız III
D. I ve II
E. II ve III

Cevap İçin Tıklayınız...

Bu soru, hücre organelleri ve ökaryotik ile prokaryotik hücrelerin özellikleri konusunu kapsamaktadır. Özellikle, hücrelerin hangi yapıları içerdiğine bakılarak ökaryotik hücre olup olmadığının belirlenmesi incelenmektedir.

  • Ribozom: Hem ökaryotik hem de prokaryotik hücrelerde bulunan bir yapıdır. Dolayısıyla ribozomun varlığı, hücrenin ökaryotik olup olmadığını belirlemek için yeterli değildir.
  • Hücre Duvarı: Hem bitki, mantar, bakteriler ve bazı ökaryotik hücrelerde bulunan bir yapıdır. Prokaryotik bakterilerde de hücre duvarı mevcuttur, bu yüzden hücre duvarının varlığı ökaryotik hücreye özgü değildir.
  • Mitokondri: Enerji üretiminde görev alan ve sadece ökaryotik hücrelerde bulunan bir organeldir. Prokaryotik hücrelerde mitokondri bulunmaz.

Bu nedenle, bir hücrenin ökaryotik olup olmadığını anlamak için en belirleyici yapı mitokondridir. Hücrenin mitokondriye sahip olması, onun ökaryotik hücre olduğunu gösterir.

BiyolojiHikayesi

Öğrencilerimizin TYT (Temel Yeterlilik Testi) ve AYT (Alan Yeterlilik Testi) gibi sınavlara hazırlanırken kullanabilecekleri bilgileri sunuyoruz. Biyoloji konularında güçlü bir temel oluşturmak ve sınav başarınızı artırmak için doğru adrestesiniz!

Bilgilerimiz

Adres

Efeler-Aydın

Email

info@biyolojihikayesi.com

Phone

................

Bülten

© Biyoloji Hikayesi. All Rights Reserved. Designed by Biyoloji Hikayesi
Distributed By: Hamza EROL