9.Sınıf Bakteriler Konusuna Ait Çalışma Soruları Sayfası

9.Sınıf Bakteriler Konusuna Ait Çalışma Soruları

Soru 1.

Mert, biyoloji dersinde kapsüllü bakterilerin daha patojenik olduğunu ve bu kapsül yapısının bakteriyi fagositoza karşı koruduğunu öğrenir. Kapsülün bakteri üzerindeki işlevini ve önemini merak etmektedir.

Bakteri kapsülünün işlevi nedir ve kapsüllü bakterilerin patojen olma olasılığı neden daha yüksektir?


Doğru Cevap İçin Tıklayınız...

Açıklama:

Bakteri kapsülü, bakteriyi fagositoza karşı koruyan polisakkarit yapıda bir kılıftır. Bu koruyucu yapı sayesinde bakteriler, bağışıklık sistemi hücreleri tarafından kolayca yok edilmez ve enfeksiyon oluşturma potansiyeli artar. Bu nedenle, kapsüllü bakteriler genellikle daha patojeniktir. Örneğin, zatürreye neden olan bakteriler kapsüllüdür.

Soru 2.

Zeynep, bakterilerde klorofil bulundurabilen türlerin olduğunu öğrenir ve bu türlerin fotosentez yaparak oksijen üretebildiğini fark eder. Bu bilgi, bakterilerin sadece zararlı olduğunu düşünen arkadaşlarını şaşırtır.

Hangi tür bakteriler fotosentez yapabilir ve bu bakterilerin ekosistemdeki rolü nedir?


Doğru Cevap İçin Tıklayınız...

Açıklama:

Fotoototrof bakteriler, klorofil bulundurarak fotosentez yapabilir. Örneğin, siyanobakteriler (mavi-yeşil algler) fotosentez yaparak oksijen üretir. Bu bakteriler ekosistemdeki oksijen dengesini sağlamak ve enerji üretmek açısından önemli rol oynar.

Soru 3.

Berk, biyoloji dersinde bakterilerin konjugasyon yoluyla genetik çeşitlilik sağlayabildiğini öğrenir. Öğretmeni ona bakterilerin bu süreçte çoğalmadığını, yalnızca genetik bilgi alışverişi yaptığını söyler. Berk, konjugasyonun nasıl gerçekleştiğini daha iyi anlamak için araştırma yapar.

Konjugasyon sürecinde bakteriler nasıl genetik bilgi aktarır ve bu süreç neden bir çoğalma yöntemi sayılmaz?


Doğru Cevap İçin Tıklayınız...

Açıklama:

Konjugasyon sürecinde, bir bakteri hücresindeki plazmit DNA’sı, piluslar aracılığıyla diğer bakteriye aktarılır. Bu genetik bilgi aktarımı sayesinde antibiyotik direnci gibi bazı özellikler paylaşılabilir. Ancak bu süreçte yeni bir bakteri oluşmaz, sadece genetik çeşitlilik sağlanır. Bu nedenle konjugasyon, bir çoğalma yöntemi olarak kabul edilmez.

Soru 4.

Ali, antibiyotik kullanımının yaygınlaştığını gözlemlemektedir, ancak antibiyotiklerin grip veya soğuk algınlığı gibi hastalıklarda etkisiz olduğunu öğrenir. Ali, bu tür viral enfeksiyonlara karşı antibiyotik kullanmanın neden gereksiz olduğunu merak eder.

Antibiyotiklerin grip veya soğuk algınlığı gibi viral enfeksiyonlarda neden etkisiz olduğunu açıklayınız.


Doğru Cevap İçin Tıklayınız...

Açıklama:

Antibiyotikler, bakterilere karşı etkilidir çünkü bakterilerin hücre duvarı veya protein sentezi gibi yaşamsal fonksiyonlarını hedef alır. Ancak virüsler, antibiyotiklerin etki gösterdiği bu yapısal unsurlara sahip değildir ve hücre içinde çoğalırlar. Bu nedenle, grip veya soğuk algınlığı gibi viral enfeksiyonlara antibiyotik etkili olmaz.

Soru 5.

Ayşe, biyoloji dersinde bakterilerin hem zararlı hem de yararlı etkileri olduğunu öğrenmiştir. Çevresindeki bazı insanlar bakterilerin yalnızca hastalıklara neden olduğunu düşündüğü için bu durumu onlara açıklamak ister. Ancak bakterilerin yararlarına dair örnek vermekte zorlanır.

Ayşe'nin bakterilerin yararlı etkilerini açıklaması için hangi örnekleri vermesi uygun olur?


Doğru Cevap İçin Tıklayınız...

Açıklama:

Ayşe, bakterilerin yoğurt, peynir, sirke gibi fermente gıdaların üretiminde kullanıldığını, bazı bakterilerin çevre kirliliğini temizlemekte (biyoremediasyon) ve organik maddeleri ayrıştırarak toprağı zenginleştirmekte önemli rol oynadığını söyleyebilir. Ayrıca bazı bağırsak bakterileri insan vücudunda K vitamini üretimine katkıda bulunur.

BiyolojiHikayesi

Öğrencilerimizin TYT (Temel Yeterlilik Testi) ve AYT (Alan Yeterlilik Testi) gibi sınavlara hazırlanırken kullanabilecekleri bilgileri sunuyoruz. Biyoloji konularında güçlü bir temel oluşturmak ve sınav başarınızı artırmak için doğru adrestesiniz!

Bilgilerimiz

Adres

Efeler-Aydın

Email

info@biyolojihikayesi.com

Phone

................

Bülten

© Biyoloji Hikayesi. All Rights Reserved. Designed by Biyoloji Hikayesi
Distributed By: Hamza EROL