İbni Sina islam dünyasının önemli bilim insanlarından biridir. Bir çok alanda önemli bilimsel çalışmalar yapmıştır. Bu alanlardan bazıları; tıp, matematik, kimya, coğrafya, astronomi ve felsefedir.
► Kitabü'ş Şifa adlı eserinde hayvan ve bitkilerin sınıflandırılmasıyla ilgili geniş bilgiler sunmuştur.
► Bu canlıların morfolojik benzerlikleri, anatomileri, yaşam alanları, davranışları gibi özelliklerini dikkate alarak sınıflandırmıştır.
► Başlangıçta canlılar genel olarak morfolojik ve ekolojik özelliklerine göre sınıflandırılmıştır.
► O dönemde canlılar; bitkiler ve hayvanlar şeklinde iki büyük gruba ayrılmıştır.
► Bu bilgiler ışığında günümüzde sınıflandırma işlemleri gelişerek son şeklini almıştır.
► Günümüz sistematikçileri canlıları Üç Üst Alem (üçlü domain sistemi) içerisinde gruplandırmaktadırlar.
Üçlü domain sisteminde; organizmalar üç ana gruba ayrılır.
1. Bakteriler (Bacteria) Üst Alemi (Domaini)
2. Arkeler (Archaea) Üst Alemi (Domaini)
3. Ökaryotlar (Eukarya) Üst Alemi (Domaini)
Ökaryotlar domaini ise dört alemden oluşur. Bunlar;
♦ Protista Alemi
♦ Bitkiler Alemi
♦ Mantarlar Alemi
♦ Hayvanlar Alemi
► Üçlü Domain Sistemin amacı; organizmalar arasındaki genetik ve yapısal farklılıkların göz önünde bulundurularak daha kapsayıcı ve doğru bir sınıflandırma yapılmasıdır.
► Önceleri bakterilerle birlikte gruplandırılan Arkelerin günümüzde ayrı bir grup olarak ele alınması mikroorganizmaların çeşitliliği ve ekolojik öneminin anlaşılması için çok önemlidir.
► Üçlü domain sistemde yer alan canlılar; ortak özelliklerinin yanısıra birbirlerinden farklı bir çok özellikte taşırlar.
► Genel olarak değerlendirildiğinde;
♦ Hücre tipi, hücre duvarı, hücre zarı,
♦ Kromozom yapıları, gen dizilimleri,
♦ Metabolik ve ekolojik özellikleri açısından her domainin kendine özgü özellikleri vardır.
11983
746
654
1682
538
399
660
310
641
Konu İle İlgili Sorular
Ali, biyoloji dersinde "Üç Üst Alem Sistemi"ni öğrendikten sonra, bakterilerin ve arkelerin her ikisinin de prokaryot hücre yapısına sahip olduğunu fark eder. Ali, bakteriler ile ökaryotların yapısal olarak farklı olduklarını anlamış olsa da, bu sistemde neden ökaryotların ayrı bir üst âlemde yer aldığını anlamak istemektedir.
Ökaryotlar neden bakteriler ve arkelerden farklı bir üst âlemde sınıflandırılır? Ökaryotların hücresel yapısı, onları diğer prokaryotlardan nasıl ayırır?
Doğru Cevap İçin Tıklayınız...
Hücrelerin yapısında DNA ve RNA gibi genetik materyaller bulunur. Prokaryot hücrelerde bu genetik materyal, sitoplazmada serbestçe yer alır ve DNA’ları halkasal yapıdadır. Ökaryot hücrelerde ise DNA çekirdekte bulunur ve histon proteinlerle çevrilidir.
Prokaryot hücrelerin DNA’sı hakkında iki ayırt edici özellik belirtiniz.
Doğru Cevap İçin Tıklayınız...
Ahmet, biyoloji dersinde "Üç Üst Alem Sistemi" hakkında öğrendiği bilgileri arkadaşlarına anlatmaya çalışıyor. Ancak, bakteriler ve arkelerin neden farklı üst âlemlerde yer aldığını açıklamakta zorlanıyor. Bu ayrımın neden yapıldığını daha iyi anlamak için öğretmeninden yardım istiyor.
Bakteriler ve arkeler, başlangıçta aynı grupta sınıflandırılmışken, günümüzde neden farklı üst âlemlerde yer alırlar? Bu iki grubun ayrılmasının önemi nedir?
Doğru Cevap İçin Tıklayınız...
Zeynep, bitkiler ve hayvanlar hakkında bilgi sahibi ancak Protista ve Mantarlar âlemi hakkında daha az bilgiye sahip. Bu iki âlemin özellikleri konusunda öğrendiklerini arkadaşlarına açıklarken, protistler ve mantarların hangi özellikler nedeniyle ayrı âlemler olarak kabul edildiğini merak eder.
Protista ve Mantarlar âlemleri neden farklı olarak sınıflandırılır? Protistler ve mantarlar arasındaki temel farklılıkları açıklayınız.
Doğru Cevap İçin Tıklayınız...
Öğrencilerimizin TYT (Temel Yeterlilik Testi) ve AYT (Alan Yeterlilik Testi) gibi sınavlara hazırlanırken kullanabilecekleri bilgileri sunuyoruz. Biyoloji konularında güçlü bir temel oluşturmak ve sınav başarınızı artırmak için doğru adrestesiniz!
Efeler-Aydın
info@biyolojihikayesi.com
................
©
Biyoloji Hikayesi.
All Rights Reserved. Designed by
Biyoloji Hikayesi
Distributed By:
Hamza EROL