Biyoloji Hikayesi Duyuruları  |  Geçmiş Yıllarda Çıkmış Sorulara Konu İçerisinden Ulaşabilirsiniz.  |  9. 10. 11. ve 12.Sınıf Biyoloji Dersi 1.Dönem 2.Yazılı Açık Uçlu Yazılı Hazırlık Soru Örnekleri Dokümanlar Sayfasına Yüklenmiştir.  |  Tüm Sınıfların 1.Dönem 2.Ortak Yazılı Senaryoya Uygun Örnek Soruları MEB Tarafından Yayınlanmıştır. Konu içerisinden, Çalışma Sorularından, Soru Bankasından veya Dokümanlar sayfasından ulaşabilirsiniz.  |  Maarif Modeli Temaları İçerisinde Bulunan Karekod Belgelerinin Çözümlenmiş Örneklerine Dokümanlar Sayfasından Ulaşabilirsiniz.  |  Soru Bankası Sayfamızdan Konular Bazında Oluşturacağınız Çoktan Seçmeli Testlerle Kendinizi Sınavlara Hazırlayabileceksiniz.  |  Ders Kitabında Bulunan Ölçme ve Değerlendirmeler ile Yönergelerin Çözümlerine Konuların İçerisinden Ulaşabilirsiniz.  |  Sitemizdeki Konular Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Müfredatına ve Öğrenme Çıktılarına Uygun Olarak Hazırlanmıştır.  | 
Canlılar ve Çevre Konusuna Ait Sayfa

Konu Detayı Sayfası

Canlılar ve Çevre

12.Sınıf

Canlılar ve Çevre

Canlılar ve Çevre

15789

Çevre Şartlarının Genetik Değişimlerin Sürekliliğine Etkisi

A. Varyasyon, Adaptasyon, Mutasyon, Doğal Seçilim ve Yapay Seçilim

► Bir canlı türünde bireyler arasında karakter bakımından önemli ölçüde faklılıklar bulunmaktadır. Yani tür içinde aynı genleri paylaşan bireyler birbirlerinden farklıdır. Bir popülasyon içinde gözlenebilen karakteristik farklılıklara varyasyon denir.

► Varyasyonlar genetik ve genetik olmayan olarak iki grupta incelenir.

► Genetik olan varyasyonlar; üreme hücrelerindeki mutasyon, mayoz ve eşeyli üreme ile gerçekleşirken genetik olmayan varyasyonlar ise sıcaklık, ışık miktarı, beslenme, kimyasal maddeler ve mekanik etkiler gibi çevresel faktörlerle ortaya çıkan modifikasyonlardır.

► Çevresel şartlar devamlı değişim içindedir. Bu şartlar kendine uyumlu özelliklere sahip bireylerin yaşama ve üreme şanslarını artırırken uyum gösteremeyen bireylerin elenmesine neden olur. Bu nedenle gelecek nesiller, çevresel şartlara uyumlu özellikleri taşıyan bireylerden oluşur.

► Türler, nesilden nesile geometrik dizi şeklinde artma eğilimi gösterir.

► Canlılar yaşamak için gerekli besin, su, ışık ve diğer çevresel faktörler bakımından rekabet hâlinde olup bu rekabetle başarılı olan bireyler yaşarken diğerleri elenir.

► Canlılarda sayıca artma eğilimi olduğu hâlde, bir türdeki birey sayısı bu rekabetten dolayı hemen hemen sabit kalır.

► Her türün bireyleri arasında genetik farklılıklar gerçekleşebilir ve yeni kalıtsal varyasyonlar gözlenebilir. Sonuçta bazı kalıtsal varyasyonlara sahip bireylerin belirli bir çevrede yaşama şansı artarken diğer bireyler elenir.

► Çevre şartlarına uygun kalıtsal varyasyonlara sahip olan bireylerin yaşama şansı, diğer bireylere oranla daha fazla olacaktır.

► Bu durumun sonucu olarak çevreye uygun varyasyonlara sahip bireylerin sayısında artma, diğer bireylerin sayısında ise bir azalma beklenebilir.

► Aynı türün bireyleri arasındaki varyasyonlar, değişik çevrelerde, farklı şekillerde seçilime uğrar.

► Bu seçilim sonucunda zamanla nesiller arasındaki farklar daha belirgin hâle gelerek bir türden, yeni türler gelişir.

► Belirli kalıtsal özelliklere sahip olan bireylerin, değişen çevre koşullarında, bu özelliklerinden dolayı diğer bireylere göre yaşama ve üreme şanslarının daha yüksek olmasına doğal seçilim denir.

► Doğal seçilim, çevreye uygun varyasyonlara sahip bireylerin yaşayıp diğerlerinin elenmesidir. Bu durum, canlıların çevreye uyum sağlamalarına yani adaptasyona neden olur.

Adaptasyon, canlı türlerinin yaşama ve üreme şansını artıran kalıtsal özelliklerdir.

► Örneğin DDT, böcek ilacıdır. Ancak DDT’nin ilk kullanıldığı bölgede hemen hemen bütün sinekler, ilacın etkisiyle ölmüştür. Bununla beraber pek az sayıda birey, sahip olduğu varyasyonlardan dolayı DDT’den zarar görmemiştir. Bu bireyler DDT’li ortamlarda yaşama ve üreme şanslarını artırdıklarından o bölgede dayanıklı bireylerin sayısı sonraki yıllarda artmıştır. İlerleyen zamanlarda ise DDT’ye dayanıklı sinekler yaşamaya devam etmiştir.

► Dayanıklı varyasyona sahip sinekler, başlangıçta çok az sayıda olduğu hâlde DDT kullanılan bölgelerde sinek topluluklarının hemen hemen tümünü meydana getirmiştir. DDT’nin kullanılması, dayanıksız sinekler yerine dayanıklı sineklerin yaygın hâle gelmesini sağlayan seçici bir faktör olmuştur. Yani DDT, bir çevre faktörü olarak ortaya çıkmış, seçilime sebep olmuştur.

► Bir türün bireyleri arasındaki kalıtsal varyasyonlar üzerinde de biraz durmalıyız. Çünkü doğal seçilimin işlemesi için her şeyden önce aynı türe ait bireyler arasında farklı kalıtsal özellikler taşıyan bireylerin bulunması gerekir

► Bir canlının sahip olduğu bütün kalıtsal özelliklerin eşey hücreleri yoluyla nesilden nesile geçtiğini biliyoruz. Eşey hücrelerinin çekirdeklerindeki kalıtımı aktaran maddenin kimyasal yapısında radyasyon, X ışınları, UV ışınlar, kimyasal maddeler, virüsler gibi sebeplerle değişiklikler meydana gelebilir. Bu olaya mutasyon denir.

► Eşey hücrelerinin kalıtım materyalindeki mutasyonlar, yeni nesildeki bireyler arasında farklı özellikler oluşturabilir.

► Doğal seçilim, bu varyasyonları, farklı çevrelerde o çevrenin şartlarına göre değişik şekillerde seçerek değişime yön verir ve yeni türlerin gelişmesine yol açar.

► Canlılardaki değişimin, belirli bir türde, çok uzun zaman boyunca eklenen veya çıkarılan birçok küçük adaptasyon sonucu oluştuğu düşünülebilir.

► Sonunda bir grup birey, aynı türün diğer bireylerinden o derece farklı hâle gelir ki diğer bireylerle verimli döller oluşturamaz ve bu bireyler yeni bir tür olarak kabul edilir.

B. Bakterilerin Antibiyotiklere Karşı Direnç Geliştirmesi

► Direnç kelimesi, dayanma ve karşı koyma gücü anlamına gelmektedir.

Antibiyotik direnci, antibiyotik denilen maddeye dayanabilmek ya da karşı koyabilmek ve antibiyotiklerden etkilenmemektir. Küf mantarları ve bazı canlılar tarafından üretilen antibiyotik denilen penisilin, streptomisin, teramisin gibi kimyasal maddeler, insanlarda hastalık yapan bakteri türlerinin yok edilmesi için kullanılmaktadır.

► Ancak bakteri türlerindeki kalıtsal varyasyonlar, antibiyotiklere karşı direncin oluşmasına neden olmaktadır.

► Antibiyotik direnci, bir bakterinin antibiyotiklerin etkilerine karşı durabilme yeteneğidir. Özellikle penisilinin keşfinden sonra bakteriler antibiyotiklere karşı hızla direnç geliştirmeye başlamıştır.

Peki, bu direnç nasıl oluşur? Yaşamın her alanında gördüğümüz bakteriler, antibiyotik direncini temelde 4 ana mekanizmayla oluşturur:

• Bakterinin hücre zarı; antibiyotikleri içeri almayan, geçirgenliği olmayan bir bariyer oluşturur.

• Bakteri, antibiyotiklerin bağlandığı reseptörleri değiştirir. Böylece bakteri üzerinde bağlanacak yer bulamayan antibiyotik, o bakteriye karşı işlevsiz kalır.

• Bakteri, antibiyotik ona zarar vermeden önce antibiyotiği işlevsiz kılacak enzimler üretir.

• Antibiyotik, bakteri tarafından özelleşmiş mekanizmalarıyla hücre dışına atılır.

► Antibiyotik direncine sahip bakteriler antibiyotik varlığında, dirençli olmayan bakterilere göre avantaj sağlar.

► Bunun sonucunda, belirli bir süre sonra ortamdaki bakterilerin çoğu o antibiyotiklere karşı doğal olarak seçilerek direnç sahibi olur.

► Ayrıca, bakteriler dirence neden olan genetik özelliklerini farklı bakteri türlerine de aktarabilir.

► Bu durum antibiyotik direncinin bakteriler arasında yaygınlaşmasına sebep olur.

► Bilim insanları dirençli bakterileri yok etmek için yeni moleküller üzerinde çalışsalar da elde edilen veriler, bakterilerdeki antibiyotik direncinin hızla arttığını ve dirençli bakterilerin yakın gelecekte çok büyük sorunlara neden olacağını göstermektedir.

► Öyle ki yakın gelecekte enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde antibiyotikler tamamen etkisiz hâle gelebilir ve basit yara enfeksiyonları bile ölümle sonuçlanabilir. Bakterilerin hangi antibiyotik çeşidine direnç gösterdiklerini anlamak için yapılan testlere antibiyogram testi adı verilir.

► Bu test sayesinde uygun antibiyotik kullanılır. Antibiyotik direnci oluşumunu azaltmak için hekimlerin verdiği reçete bilgilerine göre ve belirtilen miktarlarda tüketmeliyiz. Ayrıca doktor bilgisi dışında antibiyotik tüketilmemelidir.

C. Herbisit ve Pestisitlerin İnsan ve Çevre Üzerine Etkileri

Pestisit terimi; insektisit (böcek öldürücü), herbisit (yabani ot öldürücü), fungusit (mantar öldürücü), rodentisit (kemirgen öldürücü) vb. şeklinde sınıflandırılan kimyasal maddelerin tümünü kapsamaktadır.

► Pestisitlerin kullanımı çok eski tarihlere dayanmaktadır. MÖ 1500’lere ait bir papirüs üzerinde bit, pire ve eşek arılarına karşı insektisitlerin hazırlanışına dair kayıtlar bulunmuştur.

► 19. yy.da zararlılara karşı inorganik pestisitler kullanılmış, 1940’lardan sonra pestisit üretiminde organik kimyadan faydalanılmış, DDT, insektisit ve herbisitler keşfedilmiştir.

► Bugüne kadar 6000 kadar sentetik bileşik patent almasına karşın, bunlardan 600 kadarı ticari kullanım imkânı bulmuştur.

► Ülkemizde tarımı yapılan kültür bitkileri, sayıları 200’ü aşan hastalığın ve zararlının tehdidi altındadır. Bunlarla etkili şekilde mücadele edilmediği için toplam ürünün yaklaşık 1/3’ü kayba uğramaktadır. Bu kayıpların önlenmesi bakımından pestisitlerin daha uzun yıllar büyük bir kullanım potansiyeline sahip olacağı kuşkusuzdur.

► Pestisit kullanımında en yoğun kullanılan gruplar sırasıyla herbisitler, insektisitler ve fungusitlerdir.

► Bununla beraber, yoğun ve bilinçsiz pestisit kullanımının sonucunda gıdalarda, toprak, su ve havada kullanılan pestisitin kendisi ya da dönüşüm ürünleri kalabilmektedir.

► Pestisit kalıntılarının önemi, 1948 ve 1951 yıllarında insan vücudunda organik klorlu pestisit kalıntılarının bulunmasıyla anlaşılmıştır. Pestisitlerin bazıları zehirlilik açısından bir zarar oluşturmazken bazılarının kanserojen, sinir sistemini etkileyici hatta mutasyon oluşturucu etkileri saptanmıştır.

► Pestisit kalıntılarının en önemli kaynağı gıdalardır. Bu nedenle 1960 yılında FAO (Gıda Tarım Örgütü) ve WHO (Dünya Sağlık Örgütü) “Pestisit Kalıntıları Kodeks Komitesi”ni kurmuş ve bu komitenin çalışmaları sonucu konu ile ilgili tanımlamalar yapılmış, bilimsel araştırma verilerine dayanılarak gıdalarda bulunmasına izin verilen maksimum kalıntı değerleri saptanmıştır.

► Ülkemizde de tarımsal ürünlerde kullanılan pestisitlerin gıdalarda bulunması müsaade edilebilir maksimum miktarları, ürün ve ilaç bazında belirlenmiştir. Bu bilgilere Tarım ve Orman Bakanlığının genel ağ sayfasından kolaylıkla ulaşmak mümkündür.

Pestisitlere Karşı Dayanıklılık Oluşumu

► Mücadelede kullanılan pestisitlere karşı zararlıların dayanıklılık kazandıkları bilinmektedir.

► Dayanıklılığın pratikteki anlamı, hastalıkların ve zararlıların daha önce kendilerine karşı başarıyla uygulanan zehirli maddelerden artık etkilenmedikleridir.

► Tarımsal ürün zararlılarında meydana gelen çeşitli tipteki dayanıklılıklar sonucunda pestisitin etkinliğindeki azalmayı aşmak için daha yüksek dozlarda uygulama gerekmekte, bu da hem maliyetin artmasına ve ürün veriminde azalmalara yol açmakta hem de üründe ve çevrede kalıntı miktarını ve kirliliği artırmaktadır.

► Bu nedenle pestisit kullanımı engellenmeli, daha çok biyolojik mücadele yöntemi tercih edilmelidir.

Tarım ve Hayvancılıkta Yapay Seçilim Uygulamaları

► İnsanlar, tarih boyunca belirli özelliklere sahip hayvanların ve bitkilerin kendi aralarında döllendirilmesiyle istenen özellikteki yavruların doğma şansının artırılabileceğini biliyorlardı.

► Bir türe ait canlılarda insanlar tarafından istenilen bazı özelliklerin seçilmesi ve kontrollü olarak yetiştirilmesine yapay seçilim denir.

► Bilim insanları, konu üzerinde çok uzun yıllar çalışmış ve pek çok evcilleştirme işlemi gerçekleştirmişlerdir.

► Yapay seçilim, canlılarda istenilen özelliklerin insanlar tarafından seçilip üretilmesidir.

► Yapay seçilimin birçok uygulaması vardır. Örneğin günümüzdeki bütün evcil köpekler, Canis lupus familiaris (Kanis lupus familiaris) ve Canis lupus dingo (Kanis lupus dingo) denilen iki alt türe aittir. Bunların tümü, vahşi kurt olarak bildiğimiz Canis lupus türünün alt türleridir. Günümüzde görülen çok farklı köpek çeşitliliği, insanların seçimleri nedeniyle ortaya çıkmıştır.

► Yabani lahananın (Brassica oleracea-brassika olarasea) yapay seçilimi sonucu, insanlar bu lahananın farklı özelliklerini seçmiş ve brokoli, karnabahar, Brüksel lahanası, karalahana, kıvırcık lahana, yer lahanası gibi çeşitlerini elde etmiştir. İnsanlar tarafından yapay olarak seçilmiş ve yetiştirilmiş hayvan ve bitki türleri kültür olarak adlandırılır.

► Yediğimiz etler, genellikle en kaliteli ete sahip inek, koyun vb. hayvanların, sürekli kaliteli ete sahip olan diğer bireylerle çiftleştirilmesi sonucu elde edilmektedir.

► Dünyanın en ünlü atlarından olan İngiliz atları, Arap atlarının sürekli olarak en hızlı ve güçlülerinin yapay olarak seçilmesi sonucunda elde edilmiştir. Bu seçilim, günümüzde de yapay olarak sürdürülmektedir.

► Yapay seçilimin pek çok kullanım alanını görebiliyoruz. Örneğin yapay seçilim, bakteriler arasında da uygulanarak bazı ilaçlar üretilebilmektedir.

► Yapay seçilim, tür içi çeşitliliği azaltır. Bu nedenle de yapay seçilimin hastalıklara, salgınlara ve bazı zayıf özelliklere sebep olabilen olumsuz etkileri de görülebilir.

► Örneğin sürekli bol süt veya et vermesi yönünde seçilim yapılan bir canlının, doğada serbest bırakıldığında yaşamak için zorluklar çektiği görülür. Bu nedenle yapay seçilimin uygulandığı yerlerde, çok ciddi bir bakım ve takip gerekir.

Konuya Ait Çıkmış Sorular

Soru 1.

Aynı türün bireyleri arasında görülen farklılıklar iki biçimde olabilir. Bunlardan modifikasyon, çevre koşullarının etkisiyle ortaya çıkar ve kalıtsal değildir. Varyasyon ise bireylerin kalıtsal yapısındaki farklılıklardan kaynaklanır.

Buna göre, modifikasyon ve varyasyonla ilgili,

1. Bütünüyle siyah renkli bir dişi kedinin bir seferde doğan üç yavrusundan birinin beyaz, birinin gri, birinin de siyah-beyaz benekli olması

2. Doğduklarında birbirinden ayrılarak farklı ortamlarda yetiştirilen tek yumurta ikizlerinin, boylarının farklı olması

3. Bir çuhaçiçeği türünün 30 oC tan düşük sıcaklıkta gelişmesi durumunda, çiçeklerinin kırmızı renkli; 30 oC tan yüksek sıcaklıkta gelişmesi durumunda ise beyaz renkli olması

4. Renklenmeleri (pigmentasyonu) normal olan ana-babadan, albino özellikte çocuğun olması

Örnekleri aşağıdakilerin hangisinde doğru olarak gruplandırılmıştır?

(2002-Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS))

A. Modifikasyon → 3  Varyasyon → 1, 2, 4
B. Modifikasyon → 1, 4  Varyasyon → 2, 3
C. Modifikasyon → 2, 3  Varyasyon → 1, 4
D. Modifikasyon → 2, 4  Varyasyon → 1, 3
E. Modifikasyon → 1, 2, 3  Varyasyon → 4

Doğru Cevap İçin Tıklayınız...

Soru 2.

I. Adaptasyon

II. Mutasyon

III. Kalıtsal varyasyon

Bir populasyondaki bireyler, yukarıdakilerden hangilerini “doğal seçilim”le kazanır?

(2006-Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS))

A. Yalnız I
B. Yalnız II
C. Yalnız III
D. I ve II
E. II ve III

Doğru Cevap İçin Tıklayınız...

Soru 3.

Farklı organizma türleri evrimsel süreçte benzer çevre koşullarının etkisiyle benzer uyumsal özellikler kazanırlar

Aşağıdakilerden hangisi bu duruma bir örnek değildir?

(2011-Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS))

A. Balıkların ve yunusların mekik şeklinde gövdeye sahip olması
B. Mağaralarda yaşayan hayvanların gözlerinin körelmesi
C. İnsanların farklı kan gruplarına sahip olması
D. Toprağı kazıcı hayvanların ön üyelerinin kürek şeklinde olması
E. Çekirge ve kuş gibi uçabilen canlıların kanatlara sahip olması

Doğru Cevap İçin Tıklayınız...

Soru 4.

Elektrik üretiminde kullanılan

I. Termik santral,

II. Güneş,

III. Rüzgâr

Enerji kaynaklarından hangileri asit yağmurlarının oluşmasına neden olur?

(MEBİ 02.12.2024 TYT Deneme Sınavı)

A. Yalnız I
B. Yalnız II
C. I ve II
D. I ve III
E. II ve III

Doğru Cevap İçin Tıklayınız...

Soru 5.

Bir ekosistemde, 50 yıl öncesine göre şu durumlar gözleniyor:

- Bitkilerin yaklaşık 1 hafta erken çiçeklendiği

- Kuşların ortalama 9 gün erken kuluçkaya yattığı

- Kurbağaların yaklaşık 7 hafta erken çiftleştiği

Ekosistemde gerçekleşen bu durumun temel nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

(2010-Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS))

A. İklim değişikliği
B. Besin rekabeti
C. Avcı türlerin baskısı
D. Çiftleşme rekabeti
E. Popülasyonun büyümesi

Doğru Cevap İçin Tıklayınız...

Soru 6.

Canlılarda görülen,

I. Çevresel faktörlerin, bazı genlerin işleyişini değiştirmesi

II. Kalıtsal materyalde, ani bazı değişikliklerin meydana gelmesi

III. Eşeyli çoğalma ile, genlerin yeni kombinasyonlarının oluşturulması

Olaylarından hangileri, modifikasyonu tam ve doğru olarak açıklar?

(2015-Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS))

A. Yalnız I
B. Yalnız II
C. Yalnız III
D. I ve II
E. II ve III

Doğru Cevap İçin Tıklayınız...

Soru 7.

Aşağıdakilerin hangisinde, ortaya çıkmış olan fenotipik farklılık kalıtsaldır?

(2017-Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS))

A. Van kedisinin gözlerinin birbirinden farklı renkte olması
B. Bir ağacın daha çok ışık alan üst yapraklarının, alt yapraklarından küçük olması
C. Arı larvalarının farklı besinlerle beslenmelerine bağlı olarak, kraliçe ya da işçi arı olarak gelişmesi
D. Karanlık ortamda tutulan bitkinin açık renkli olması
E. Ortanca bitkisinin yetiştiği toprağın asitliğine göre çiçek renginin değişmesi

Doğru Cevap İçin Tıklayınız...

Soru 8.

Çocuklar bütün kalıtsal özelliklerini anne ve babalarından aldıkları halde, anne ve babadan oluşan kardeşlerin, kalıtsal materyalleri oldukça farklı olabilmektedir.

Bu durumun nedeni, aşağıda belirtilenlerden hangisidir?

(2011-Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS))

A. Eşey hücrelerinin mayoz bölünme sonucunda meydana gelmesi
B. Doğumdan sonraki, büyüme ve gelişmenin farklı olması
C. Çocuklarda, kalıtsal özelliklerin çevre koşullarına göre değişmesi
D. Anne ve babadan, çocuğa geçen kromozom sayısının farklı olması
E. Embriyo döneminde, gelişme olaylarının farklılık göstermesi

Doğru Cevap İçin Tıklayınız...

Soru 9.

Bir bilim insanı, insan genomunda meydana gelen mutasyonların oluşum hızı ve miktarını araştırmak için Y kromozomunu seçmiştir.

I. Cinsiyetin, Y kromozomunun varlığına veya yokluğuna bağlı olarak belirlenmesi

II. Y kromozomunun babadan erkek çocuğa geçmesi

III. Y kromozomunun X'e homolog olmayan parçasındaki genlerin birinci dölde fenotipte etkisini göstermesi

Y kromozomuna ait yukarıdaki özelliklerden hangileri, bu araştırma için Y kromozomunun seçilmesinde etkili olmuştur?

(2007-Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS))

A. Yalnız I
B. Yalnız II
C. Yalnız III
D. I ve II
E. II ve III

Doğru Cevap İçin Tıklayınız...

Soru 10.

Evrimleşme sürecinde, aşağıdakilerin hangisinin meydana gelmesinde doğal seçilimin katkısı yoktur?

(2007-Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS))

A. Canlı türlerinin değişik ortamlara uyumunun sağlanmasında
B. Popülasyonlarda yeni mutasyonların ortaya çıkmasında
C. Popülasyondaki alel frekansının değişmesinde
D. Popülasyondaki genotip frekanslarının değişmesinde
E. Uygun fenotipe sahip bireylerin korunmasında

Doğru Cevap İçin Tıklayınız...

Soru 11.

Farklı organizma türleri evrimsel süreçte benzer çevre koşullarının etkisiyle benzer uyumsal özellikler kazanırlar.

Aşağıdakilerden hangisi bu duruma bir örnek değildir?

(2002-Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS))

A. Balıkların ve yunusların mekik şeklinde gövdeye sahip olması
B. Mağaralarda yaşayan hayvanların gözlerinin körelmesi
C. İnsanların farklı kan gruplarına sahip olması
D. Toprağı kazıcı hayvanların ön üyelerinin kürek şeklinde olması
E. Çekirge ve kuş gibi uçabilen canlıların kanatlara sahip olması

Doğru Cevap İçin Tıklayınız...

Soru 12.

Deney 1: Kirliliğin olmadığı, bu nedenle de açık renkli likenlerin ağaç gövdelerini kapladığı kırsal bir ekosistemdeki doğal kelebek popülasyonunun %95'inin beyaz renkli olduğu saptanıyor. Bu ortama kanat rengi siyah ve beyaz olan kelebeklerden eşit sayıda bırakıldığında kuşların yakaladığı kelebeklerin %86'sının siyah renkli, %14'ünün beyaz renkli olduğu görülüyor.

Deney 2: Endüstriyel kirlilik nedeniyle likenlerin gelişemediği ve ağaç gövdelerinin fabrika bacalarından çıkan isle koyulaştığı şehre yakın bir ekosistemde ise aynı türe ait kelebek popülasyonunun %85'inin siyah renkli olduğu saptanıyor. Bu ortama kanat rengi siyah ve beyaz olan kelebeklerden eşit sayıda bırakıldığında, kuşların yakaladığı kelebeklerin %80'inin beyaz renkli, %20'sinin siyah renkli olduğu görülüyor.

Bu deneylerle ilgili olarak,

I. Çevre koşullarındaki değişiklikler kanat renginden sorumlu gende mutasyona yol açmıştır.

II. Kirliliğin olmadığı ortamdaki kelebek popülasyonunun yaklaşık %5'inin siyah kanatlı olması türün kalıtsal özelliğidir.

III. Popülasyonlarda farklı kanat rengine sahip bireylerin oranının değişmesinin nedeni, doğal seçilimdir.

Yargılarından hangileri doğrudur?

(2012-Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS))

A. Yalnız I
B. Yalnız II
C. Yalnız III
D. I ve II
E. II ve III

Doğru Cevap İçin Tıklayınız...

Soru 13.

Canlılarda, tür içindeki kalıtsal varyasyonların (çeşitliliğin) ortaya çıkmasında, aşağıda verilen durumlardan hangisi etkili değildir?

(2000-Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS))

A. Doğal seleksiyonun olması
B. Mutasyonların oluşması
C. Krossing over olayının gerçekleşmesi
D. Döllenmenin yapılması
E. Mayoz bölünme yapılması

Doğru Cevap İçin Tıklayınız...

Soru 14.

Bir popülasyondaki bireyler,

I. Adaptasyon

II. Mutasyon

III. Kalıtsal varyasyon

Şeklindeki durumlardan hangilerini, "doğal seçilim" yoluyla kazanır?

(2018-YKS-Alan Yeterlilik Testleri (AYT))

A. Yalnız I
B. Yalnız II
C. Yalnız III
D. I ve II
E. II ve III

Doğru Cevap İçin Tıklayınız...

Soru 15.

1950'li yıllarda bir bölgede, DDT gibi tarım ilaçlarının kullanılmaya başlamasından hemen sonra, tarım ürünlerinden yüksek verim alınmış ve ayrıca, bölgede yaygın olan sıtma hastalığı hemen hemen ortadan kalkmıştır. Ancak sonraki 20 yıl içinde bölgede tarım ilaçları giderek daha fazla kullanıldığı halde, tarım zararlıları ve sıtma hastalığı artmaya başlamıştır.

Kullanılan tarım ilaçları,

I. Tarım zararlılarının direnç kazanması

II. Yararlı böceklerin yok olması

III. Tatlısu balıkları ve kurbağaların azalması

Değişikliklerinden hangilerine neden olduğu için 20 yıl sonraki bu durum ortaya çıkmıştır?

(2020-YKS-Alan Yeterlilik Testleri (AYT))

A. Yalnız I
B. Yalnız III
C. I ve II
D. II ve III
E. I, II ve III

Doğru Cevap İçin Tıklayınız...

Soru 16.

Aşağıdaki grafikler, yıllık yağış ortalamalarında farklılıklar saptanan bir ekosistemde, bir bitki popülasyonunun K, L, M, N, P ve R varyasyonlarının 1, 2 ve 3.yıllardaki dağılımını göstermektedir.

Buna göre, aşağıdaki yargılardan hangisi yanlıştır?

(2006-Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS))

A. Popülasyonun devamlılığı, varyasyonların birey sayılarının aynı kalmasıyla sağlanmıştır.
B. Popülasyondaki her bir varyasyonun birey sayısı yağış miktarına göre değişmiştir.
C. Yağış miktarındaki değişme popülasyon büyüklüğünü etkilememiştir.
D. Farklı varyasyonlar farklı uyum göstermiştir.
E. Yağış miktarındaki değişme bazı varyasyonların elenmesine neden olmuştur.

Doğru Cevap İçin Tıklayınız...

Soru 17.

Evrimleşme sürecinde, aşağıdakilerin hangisinin meydana gelmesinde doğal seçilimin katkısı yoktur?

(2012-Lisans Yerleştirme Sınavı-2 (LYS2))

A. Canlı türlerinin değişik ortamlara uyumunun sağlanmasında
B. Popülasyonlarda yeni mutasyonların ortaya çıkmasında
C. Popülasyondaki alel frekansının değişmesinde
D. Popülasyondaki genotip frekanslarının değişmesinde
E. Uygun fenotipe sahip bireylerin korunmasında

Doğru Cevap İçin Tıklayınız...

Soru 18.

Yukarıdaki grafikte numaralanmış eğrilerden hangisi, besin kaynakları sınırlı olan bir gölde bulunan ve yoğunluğu giderek artan bir balık popülasyonunda besin bulmak için bir bireyin harcadığı enerji miktarındaki değişimi göstermektedir?

(2012-Lisans Yerleştirme Sınavı-2 (LYS2))

A. 1
B. 2
C. 3
D. 4
E. 5

Doğru Cevap İçin Tıklayınız...

Konu İle İlgili Sorular

Soru 1.

Bir ekosistemde, 50 yıl öncesine göre şu durumlar gözleniyor:

- Bitkilerin yaklaşık 1 hafta erken çiçeklendiği

- Kuşların ortalama 9 gün erken kuluçkaya yattığı

- Kurbağaların yaklaşık 7 hafta erken çiftleştiği

Ekosistemde gerçekleşen bu durumun temel nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

(2010-Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS))

A. İklim değişikliği
B. Besin rekabeti
C. Avcı türlerin baskısı
D. Çiftleşme rekabeti
E. Popülasyonun büyümesi

Doğru Cevap İçin Tıklayınız...


Soru 2.

İki ayrı paramesyum türü, aynı besi ortamına ayrı ayrı konulduklarında A grafiği, birlikte yetiştirildiklerinde B grafiği elde ediliyor.

Buna göre B grafiğindeki durumun ortaya çıkmasında,

I. X türünün rekabette daha başarılı olması

II. Y türünün X türüne göre yaşama alanına daha az uyum göstermesi

III. X ve Y türlerinin doğal seleksiyona uğrayarak farklı özellik kazanması

Durumlarından hangileri etkili olabilir?

A. Yalnız I
B. Yalnız II
C. I ve II
D. I ve III
E. II ve III

Doğru Cevap İçin Tıklayınız...


Soru 3.

Sıcak bölgelerde yaşayan tilkiler, soğuk bölgelerde yaşayanlara göre daha uzun kulaklı ve uzun kuyrukludur.

Bilim insanlarına göre bu durum aşağıdakilerden hangisi ile açıklanmaktadır?

A. Çevrede meydana gelen değişmelerin, genetik yapıyı etkilememesi
B. Çevre etkisiyle kazanılan özelliklerin, yeni nesillere aktarılması
C. Çevreye uyum sağlayan canlıların yaşama şansının artması
D. Kullanılan organların zamanla gelişmesi
E. İzolasyonların çeşitliliğe neden olması

Doğru Cevap İçin Tıklayınız...


Soru 4.

Elektrik üretiminde kullanılan

I. Termik santral,

II. Güneş,

III. Rüzgâr

Enerji kaynaklarından hangileri asit yağmurlarının oluşmasına neden olur?

(MEBİ 02.12.2024 TYT Deneme Sınavı)

A. Yalnız I
B. Yalnız II
C. I ve II
D. I ve III
E. II ve III

Doğru Cevap İçin Tıklayınız...


Soru 5.

Aşağıdaki grafikler, yıllık yağış ortalamalarında farklılıklar saptanan bir ekosistemde, bir bitki popülasyonunun K, L, M, N, P ve R varyasyonlarının 1, 2 ve 3.yıllardaki dağılımını göstermektedir.

Buna göre, aşağıdaki yargılardan hangisi yanlıştır?

(2006-Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS))

A. Popülasyonun devamlılığı, varyasyonların birey sayılarının aynı kalmasıyla sağlanmıştır.
B. Popülasyondaki her bir varyasyonun birey sayısı yağış miktarına göre değişmiştir.
C. Yağış miktarındaki değişme popülasyon büyüklüğünü etkilememiştir.
D. Farklı varyasyonlar farklı uyum göstermiştir.
E. Yağış miktarındaki değişme bazı varyasyonların elenmesine neden olmuştur.

Doğru Cevap İçin Tıklayınız...


Soru 6.

Aşağıdaki canlılardan hangisinde somatik hücrede oluşan bir mutasyonun yavru hücrelere aktarılma ihtimali yoktur?

A. Kavak ağacı
B. Bir hücreli paramesyum
C. Deniz yıldızı
D. Yassı solucan
E. Kurbağa

Doğru Cevap İçin Tıklayınız...


Soru 7.

Farklı organizma türleri evrimsel süreçte benzer çevre koşullarının etkisiyle benzer uyumsal özellikler kazanırlar

Aşağıdakilerden hangisi bu duruma bir örnek değildir?

(2011-Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS))

A. Balıkların ve yunusların mekik şeklinde gövdeye sahip olması
B. Mağaralarda yaşayan hayvanların gözlerinin körelmesi
C. İnsanların farklı kan gruplarına sahip olması
D. Toprağı kazıcı hayvanların ön üyelerinin kürek şeklinde olması
E. Çekirge ve kuş gibi uçabilen canlıların kanatlara sahip olması

Doğru Cevap İçin Tıklayınız...


Soru 8.

Bazı küçük kuşlar, iri gözlü hayvanları gördüklerinde kaçar. Bu durum kendilerini avlayan baykuş ve doğanların iri gözlü olmasından kaynaklanır. Bu kuşların besin olarak kullandıkları birçok kelebek ve güvelerin kanatlarında da göz şeklinde benekler bulunur.

Güve ve kelebek kanatlarında bu şekilde bir göz yapısının bulunması;

I. Doğal seçilimden korunma

II. Üremelerini hızlandırma

III. Birbirlerini tanıma

Durumlarından hangilerini sağlayabilir?

A. Yalnız I
B. Yalnız II
C. Yalnız III
D. I ve II
E. II ve III

Doğru Cevap İçin Tıklayınız...


Soru 9.

Aşağıda verilenlerden hangisi, yapay seçilim sonucu meydana getirilmez?

A. Et verimi yüksek olan inekler
B. Yumurta verimi yüksek olan tavuklar
C. Tohum verimi yüksek olan domatesler
D. Nesli yok olan canlıların üretilmesi
E. Süt verimi yüksek olan koyunlar

Doğru Cevap İçin Tıklayınız...


Soru 10.

Aşağıda canlılarda tür içi kalıtsal çeşitliliğe neden olan bazı olaylar verilmiştir.

Verilen olaylardan hangisi eşeysiz üreme sırasında kalıtsal çeşitliliğe neden olur?

A. Mutasyonların oluşması
B. Crossing over olayları
C. Homolog kromozom ayrılması
D. Konjugasyon
E. Döllenmenin yapılması

Doğru Cevap İçin Tıklayınız...


BiyolojiHikayesi

Öğrencilerimizin TYT (Temel Yeterlilik Testi) ve AYT (Alan Yeterlilik Testi) gibi sınavlara hazırlanırken kullanabilecekleri bilgileri sunuyoruz. Biyoloji konularında güçlü bir temel oluşturmak ve sınav başarınızı artırmak için doğru adrestesiniz!

Bilgilerimiz

Adres

Efeler-Aydın

Email

info@biyolojihikayesi.com

Phone

................

Bülten

© Biyoloji Hikayesi. All Rights Reserved. Designed by Biyoloji Hikayesi
Distributed By: Hamza EROL